Uspješno završen Twinning projekt za Narodnu banku Srbije

Objavljeno: 9.3.2020.
Uspješno završen Twinning projekt za Narodnu banku Srbije

Sanja Tomičić, izvršna direktorica Sektora za međunarodne odnose HNB-a i Ana Ivković, viceguvernerka NBS-a

Izvršna direktorica Sektora za međunarodne odnose Hrvatske narodne banke Sanja Tomičić održala je 6. ožujka 2020. u Beogradu izlaganje na završnoj konferenciji Twinning projekta "Jačanje institucionalnih kapaciteta Narodne banke Srbije u procesu pridruživanja EU". Osvrnuvši se na postignuća ostvarena tijekom projekta, Sanja Tomičić istaknula je važnost ostvarenja kriterija za što skoriju integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU te je podsjetila kako hrvatska vlada u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a u svibnju ove godine planira organizirati sastanak na vrhu čelnika država i vlada (EU – Zapadni Balkan), čime se fokus EU-a nastoji ponovo vratiti na države iz našeg okružja.

Glavni cilj projekta bio je kvalitetno pripremiti Narodnu banku Srbije za pridruživanje Europskom sustavu središnjih banaka po stupanju Republike Srbije u članstvo Europske unije. Projektom su ostvareni svi planirani ciljevi, odnosno uspješno je realizirano svih 12 projektnih aktivnosti u okviru deset područja poslovanja Narodne banke Srbije. Ovaj Twinning projekt financirala je Europska unija s 800.000 eura, trajao je od rujna 2018. do ožujka 2020., a u njegovoj provedbi sudjelovao je konzorcij središnjih banaka Njemačke, Hrvatske i Rumunjske, uz uključivanje stručnjaka iz drugih središnjih banaka država članica Europske unije te ESB-a. Također, u dio projekta iz područja osiguranja bila je uključena i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Stručnjaci Hrvatske narodne banke bili su angažirani na području uspostave okvira za praćenje efekata liberalizacije kretanja kapitala, monetarne i financijske statistike te unaprjeđenja funkcije međunarodnih odnosa NBS-a, posebice u odnosu prema institucijama EU-a.

Ovo je drugi završeni projekt tehničke suradnje u kojemu su sudjelovali stručnjaci HNB-a, a koji se financirao sredstvima Europske unije. Twinning Light projekt "Jačanje kapaciteta sustava za borbu protiv krivotvorenja eura" za Republiku Sjevernu Makedoniju vodila je njemačka središnja banka (Deutsche Bundesbank), a završio je u lipnju 2019. godine.

Igor Savić, voditelj projekta (NBS), Peter Spicka, voditelj projekta (Deutsche Bundesbank), Davor Lončarek, mlađi voditelj projekta (HNB) i Thomas Notheis, dugoročni Twinning savjetnik (Deutsche Bundesbank)

Osim navedenih projekata Hrvatska narodna banka sudjeluje u još dva tekuća twinning projekta kao članica konzorcija te u jednom regionalnom programu. U konzorcij Twinning projekta za financijski sektor u Crnoj Gori "Podrška regulativi financijskih usluga" uključene su središnje banke Njemačke, Hrvatske i Nizozemske te agencije za nadzor financijskih usluga Njemačke i Hrvatske (BAFIN i Hanfa). Ovaj projekt traje od travnja 2018. do srpnja 2020., a korisničke su institucije Centralna banka Crne Gore, Agencija za nadzor osiguranja i Komisija za tržište kapitala. Nadalje, Twinning projekt za Narodnu banku Republike Sjeverne Makedonije "Jačanje institucionalnih kapaciteta Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije u procesu pridruživanja Europskom sustavu središnjih banaka" traje od rujna 2019. do prosinca 2020., a u konzorcij su uključene središnje banke Njemačke i Hrvatske.

Također, stručnjaci Hrvatske narodne banke, zajedno s drugih 20 središnjih banaka ESSB-a i pod vodstvom njemačke središnje banke, sudjeluju u regionalnom "Programu za jačanje kapaciteta središnjih banaka zapadnog Balkana u kontekstu njihova uključivanja u ESSB", a koji traje od ožujka 2019. do ožujka 2021. godine.