Uskoro nova numizmatička izdanja

Objavljeno: 16.11.2011.

Na svojoj današnjoj redovnoj sjednici Savjet Hrvatske narodne banke razmotrio je najnovija gospodarska i novčana kretanja, kao i kretanja u bankovnom sustavu u trećem tromjesečju, a obaviješten je i o raspoloživim pokazateljima financijskog poslovanja središnje banke za ovogodišnjih prvih devet mjeseci.

Članovi Savjeta HNB-a suglasni su s odlukom nadzornog odbora Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb, da produži mandat članici uprave te banke Jasni Širola do kraja 2013. godine, a Slatinska banka d.d., Slatina, dobila je suglasnost da Mario Brnić bude imenovan članom uprave za sljedeće dvije godine.

Numizmatičari će u sljedećoj godini moći nadopuniti svoje kolekcije s još nekoliko zanimljivih izdanja Hrvatske narodne banke. U suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom već 2. siječnja trebao bi krenuti u prodaju zlatni kovani novac nominalne oznake 10 kuna "Čipkarstvo u Hrvatskoj". U nastavku godine predviđeno je i izdavanje prigodnoga srebrnog kovanog novca nominalne vrijednosti 150 kuna a posvećenog 150-godišnjici željeznice u Hrvatskoj, koji će u suradnji s partnerom iz Njemačke biti uključen u seriju izdanja posvećenu razvoju prometala u svijetu.

Približavanje Hrvatske članstvu u Europskoj uniji numizmatički je započelo već prije šest godina izdavanjem optjecajnog kovanog novca od 25 kuna "Republika Hrvatska kandidat za članstvo u Europskoj uniji 18. VII. 2004.". Predstojeće zaključivanje Pristupnog ugovora između EU i RH bit će popraćeno izdavanjem također optjecajnog kovanog novca od 25 kuna.

Uz sve to, sljedeće godine bit će izdan i numizmatički komplet optjecajnog kovanog novca kuna i lipa s oznakom godine izdanja "2012.".