Savjet HNB-a: suglasnost za uprave triju banaka

Objavljeno: 12.11.2014.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovije gospodarske i novčane pokazatelje, kao i polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stabilnosti cijena i monetarnoj politici koja će biti upućena Hrvatskom saboru.

OTP banka Hrvatska d.d., Zadar, dobila je odobrenje za pripajanje Banco Popolare Croatia, d.d., Zagreb, koja je i do sada bila u njezinom 100-postotnom vlasništvu. Pripajanje, dakle, ne unosi nikakve vlasničke promjene, a obrazlaže se racionalizacijom troškova i operativnom sinergijom, s ciljem ostvarivanja što boljeg poslovnog rezultata.

Savjet HNB-a suglasan je s odlukama nadzornih odbora triju banaka o članovima njihovih uprava: u KentBank d.d., Zagreb, produžava se mandat članu uprave Mići Tomičiću, u Partner banci d.d., Zagreb, predsjednik uprave bit će Petar Repušić a članica uprave Marina Puljiz, a u Vaba banci d.d., Varaždin, na mjesto predsjednika uprave dolazi Ivica Božan.

Prihvaćeno je, također, da za sljedeću godinu - osim redovitog izdanja numizmatičkog kompleta optjecajnog kovanog novca Republike Hrvatske kuna i lipe s oznakom godine kovanja 2015. - u plan izdavanja uđu i prigodni zlatni kovani novac od 20 kuna te prigodni srebrni kovani novac od 200 kuna. Ta izdanja posvećena su 200.obljetnici rođenja biskupa Josipa Juraja Strossmayera, inicijatora i pokrovitelja brojnih kulturno-povijesnih i znanstvenih projekata značajnih za noviju hrvatsku povijest.