Savjet HNB-a: primjetan oporavak kreditne aktivnosti

Objavljeno: 14.9.2016.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio recentna gospodarska i novčana kretanja te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti. 

U drugom tromjesečju 2016. realni je BDP porastao za 0,5% u odnosu na prethodno tromjesečje. Mjesečni pokazatelji za početak drugog polugodišta upućuju na nastavak gospodarskog rasta sličnim intenzitetom. Hrvatska narodna banka nastavila je s provođenjem ekspanzivne monetarne politike održavanjem treće strukturne repo operacije. U uvjetima visoke kunske i devizne likvidnosti država je po povoljnijim uvjetima osigurala planirana financijska sredstva na domaćem tržištu, a primjetan je i oporavak kreditne aktivnosti prema ostalim domaćim sektorima: u prvih sedam mjeseci ukupni plasmani povećali su se za 1,5%, potaknuti snažnijim kreditiranjem poduzeća, ali i stanovništva. Gotovinski fiskalni podaci pokazuju da su se tijekom travnja i svibnja nastavila povoljna fiskalna kretanja.

Članovi Savjeta HNB-a suglasili su se na ovoj sjednici s odlukama nadzornih odbora triju kreditnih institucija o imenovanju novih ili produženju mandata dosadašnjim članovima uprava tih institucija: Irena Weber postaje članica uprave KentBank d.d., Zagreb, Darku Drozdeku povjerava se još jedan mandat člana uprave Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, a Yves Lallemand postaje predsjednikom uprave Société Générale-Splitske banke d.d., Split. 

Na ovoj sjednici odobren je zahtjev Primorske banke d.d., Rijeka, za pružanje investicijske usluge provedbe ponude, odnosno prodaje financijskih instrumenata bez obveze otkupa.