Prigodna kovanica od 2 eura "Republika Hrvatska, članica europodručja"

Objavljeno: 15.9.2023.
Prigodna kovanica od 2 eura

Hrvatska narodna banka pustit će 15. rujna ove godine u optjecaj prvu prigodnu kovanicu od 2 eura u povodu uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj, 1. siječnja 2023.

Datum puštanja u optjecaj: 15. rujna 2023.

Tehnička specifikacija: Prigodna kovanica od 2 eura izrađuje se prema tehničkim specifikacijama za optjecajnu kovanicu od 2 eura u skladu s Uredbom Vijeća (EU) br. 729/2014 od 24. lipnja 2014. o apoenima i tehničkim specifikacijama eurokovanica namijenjenih za optjecaj.

Opis nacionalne strane prigodne kovanice: Unutar jezgre kovanog novca nalaze se natpisi države izdavanja "HRVATSKA" i godina izdanja "2023." prikazani vodoravno, kao i riječi "ČLANICA EUROPODRUČJA", koje su ispisane duž vanjskog ruba jezgre kovanice. Ti natpisi simbolično čine stilizirani simbol eura "€". Drugi središnji motiv prigodne kovanice jest profiliran i prepoznatljiv simbol Hrvatske, hrvatska šahovnica, koja predstavlja dio grba Republike Hrvatske utvrđenog Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 55/1990., 26/1993. i 29/1994.).

U vanjskom prstenu nacionalne strane prigodne kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Na obodu prigodne kovanice nalazi se u kurzivu tekst "O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO" iz Himne slobodi, koja je sastavni dio pastorale "Dubravka" iz 17. stoljeća hrvatskoga književnika Ivana Gundulića.

Povod izdavanja: uvođenje eura kao novčane jedinice Republike Hrvatske, 1. siječnja 2023., značajnoga financijskoga, gospodarskoga, društvenoga i političkog događaja za Republiku Hrvatsku

Autor likovnog rješenja nacionalne strane prigodne kovanice: Nikola Vudrag, sveučilišni prvostupnik kiparstva

Izdana količina: 250.000 komada

Izgled i obilježja prigodne kovanice od 2 eura utvrđeni su Odlukom o izdanju optjecajnih eurokovanica s nacionalnom stranom Republike Hrvatske i izdavanju prigodne eurokovanice u povodu uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj.