Hrvatska narodna banka i Centralna banka Crne Gore potpisale Sporazum o suradnji

Objavljeno: 6.5.2022.
Hrvatska narodna banka i Centralna banka Crne Gore potpisale Sporazum o suradnji
Radoje Žugić i Boris Vujčić

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke i Radoje Žugić, guverner Centralne banke Crne Gore potpisali su danas u Rovinju Sporazum o suradnji. Sklapanjem tog Sporazuma međusobna suradnja podignuta je na viši standard u skladu s promjenama u superviziji kao i u bankarskom sektoru, u odnosu na Sporazum o suradnji koje je bio prethodno potpisan 9. listopada 2009. godine.

Cilj ovog sporazuma je formalizirati aranžmane za suradnju i razmjenu informacija u području supervizije čime se promiče integritet, stabilnost i učinkovitost nadziranih subjekata i financijskog sustava u cjelini u obje države. Sporazum će omogućiti efikasniju suradnju na razmjeni informacija i nadzornu suradnji između CBCG i HNB-a u području bonitetnog nadzora nadziranih subjekata i njihovih prekograničnih institucija, ali i u širem području pitanja sprječavanja pranja novca i borbe protiv financiranja terorizma, zaštite potrošača i makrobonitetnih mjera.

HNB i CBSG očekuju i nadalje uspješnu suradnju, sada na novim osnovama u koje su ugrađene sve promjene u regulatornom okviru, ulozi supervizije u okviru bankovne unije, kao i izazovima u bankarstvu i makroekonomskom okruženju.