BLB bez suglasnosti za HAAB i Slavonsku banku

Objavljeno: 11.7.2007.

Savjet Hrvatske narodne banke na svojoj je današnjoj sjednici, pod predsjedanjem guvernera dr. Željka Rohatinskog i uz sudjelovanje ministra financija Ivana Šukera, razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja i usvojio projekciju monetarne politike za treće ovogodišnje tromjesečje. Na današnjoj je sjednici razmatran i zahtjev njemačke Bayerische Landesbank iz Münchena za indirektno stjecanje više od 50 posto vlasničkog udjela u temeljnom kapitalu Hypo Alpe-Adria Bank d.d. Zagreb, te isto takvog udjela u Slavonskoj banci d.d. Osijek, kao i zahtjevi Berlin & Co. Capital S.a.r.l. iz Luksemburga za stjecanje udjela većeg od 20 posto u obje navedene banke.
Savjet HNB-a nije uspio potrebnom dvotrećinskom većinom donijeti odluku niti o odbijanju zahtjeva niti o davanju suglasnosti za ponovni - ovoga puta neizravni - vlasnički ulazak BLB-a u hrvatski bankovni sustav. U takvim okolnostima, ovlasti za donošenje konačne odluke ima guverner, koji je - nakon navedenog ishoda glasovanja - obavijestio članove Savjeta da će donijeti odluku kojom se suglasnost odbija, bez obzira na uvažavanje svih političkih i drugih argumenata koji govore u prilog suglasnosti.
S obzirom da su u pitanju povezane osobe, suglasnost nije dobio ni Berlin & Co Capital S.a.r.l. iz Luksemburga, osnovan ove godine, koji želi također steći kvalificirane udjele u HAAB i Slavonskoj banci.
Suglasnost za stjecanje više od 75 posto vlasničkog udjela u temeljnom kapitalu Partner banke d.d. Zagreb dobio je Božo Čulo, koji je i dosad bio posredni većinski vlasnik te banke. Bausparkasse Wüstenrot AG iz Austrije odobreno je stjecanje više od 50 posto udjela u Wüstenrot stambenoj štedionici d.d. Zagreb.
Savjet se suglasio s prijedlogom nadzornog odbora Imex banke d.d. Split da predsjednik uprave te banke postane Čedo Maletić. Prihvaćen je i prijedlog da član uprave Privredne banke Zagreb d.d. i nadalje bude Gabriele Pace, a član uprave Vaba banke d.d. Varaždin bit će Zvonimir Jasek.

Izjava za javnost guvernera Hrvatske narodne banke dr. Željka Rohatinskog u povodu odluke o uskraćivanju suglasnosti Bayerische Landesbank za ponovni ulazak u hrvatski bankovni sustav - 11. 7. 2007.