U HNB-u održana konferencija o digitalnom euru i centralnobankarskom digitalnom novcu

Objavljeno: 20.3.2024.
U HNB-u održana konferencija o digitalnom euru i centralnobankarskom digitalnom novcu
Evelien Witlox

"Koncept centralnobankarskog digitalnog novca (CBDC), pa tako i digitalnog eura, izuzetno je zanimljiv i izazovan, te sa sobom nosi veliki broj pitanja na koja na ovoj konferenciji nastojimo odgovoriti. Uvođenje centralnobankarskog digitalnog novca trenutačno se razmatra u 100 jurisdikcija diljem svijeta, a motivi ispitivanja uspostave digitalne verzije javnog novca namijenjenog građanima različiti su u različitim državama, jednako kao što su i različiti pristupi prema CBDC-u. Važno je naglasiti da će se uvođenjem digitalnog eura i dalje moći plaćati gotovinom; digitalni euro neće je zamijeniti nego će predstavljati digitalni oblik gotovine koji će se moći koristiti i off-line, prebacivanjem novca s mobitela na mobitel i kada niste priključeni na internet. U cilju da naša zajednička europska valuta i ubuduće ostane primjerena potrebama korisnika, mora se razvijati u skladu sa željama građana", ustvrdio je danas Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke na konferenciji "Digitalni euro i centralnobankarski digitalni novac" održanoj u organizaciji HNB-a. Guverner je naglasio da gotovina omogućuje uključivost i privatnost plaćanja, a digitalni euro bi ih omogućivao i u digitalnom obliku. "Ako se uvede digitalni euro, naše će financijske transakcije biti jednostavnije jer ćemo moći birati sigurno sredstvo plaćanja, koje se prihvaća u cijelom europodručju. Svi u europodručju moći će besplatno plaćati digitalnim eurom, kao što sada plaćaju gotovinom", kazao je tom prilikom Boris Vujčić.

Nakon pozdravnog govora guvernera Vujčića, Evelien Witlox, direktorica programa za digitalni euro u Europskoj središnjoj banci naglasila je da se uporaba gotovine u europodručju smanjuje i istaknula jedinstvenost digitalnog eura kao kombinacije praktičnosti centralnobankarskog novca i prednosti digitalnog plaćanja. "Digitalni euro bio bi općeprihvaćen u cijelom europodručju kao dodatna mogućnost uz plaćanje gotovinom i ostale postojeće metode plaćanja. S digitalnim eurom kao pan-europskim rješenjem pod europskim vodstvom osnažila bi se strateška autonomija Europe, što bi smanjilo našu ovisnost o neeuropskim pružateljima platnih usluga te potaknula inovativnost i tržišno natjecanje u europskom sektoru plaćanja", rekla je Witlox.

Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke moderirala je panel "Digitalni euro" koji je bio posvećen raspravi o projektu Eurosustava o uvođenju digitalnog eura. Drugi panel "Centralnobankarski digitalni novac" uvodnim je izlaganjem otvorio Geoffrey Goodell, profesor na University College London, a moderirali su ga Ivan Mortimer Shutts, savjetnik u Dataswyftu i Linardo Martinčević, savjetnik u Uredu guvernera i FinTech koordinator u Hrvatskoj narodnoj banci. Na drugom panelu se raspravljalo o motivima i pristupu različitih zemalja u vezi uspostave digitalne verzije javnog novca namijenjenog građanima, uz komparativni prikaz dosadašnjih nastojanja nekih od tih država u pogledu CBDC-a.

Sandra Švaljek, Evelien Witlox, Tamara Perko, Rosa Giovanna Barresi, Aleksi Grym i Simon Anko

Sudionici panela renomirani su stručnjaci uključeni u provedbu ovih projekata, predstavnici središnjih banaka, akademske zajednice i privatnog sektora, koji su zajednički pokušali odgovoriti na neka od najvažnijih pitanja vezanih uz CBDC i digitalni euro.