Počinje Svjetski tjedan novca

Objavljeno: 21.3.2022.
Počinje Svjetski tjedan novca

U povodu Svjetskog tjedna novca, koji se obilježava od 21. do 27. ožujka 2022., Hrvatska narodna banka provest će niz edukativnih aktivnosti kojima je cilj podizanje razine financijske pismenosti mladih.

Članovi Operativne radne grupe za financijsku pismenost potrošača osnovane pri Ministarstvu financija, u kojoj sudjeluje i HNB, održat će  21. ožujka 2022. zajedničku prezentaciju za javnost, učitelje i profesore u kojoj će ih upoznati sa svojim aktivnostima na ovom području.

Istog dana započinje i niz planiranih predavanja za fakultete i škole u sklopu suradnje sa Hrvatskom gospodarskom komorom na projektu "Više znamo, bolje razumijemo" tijekom kojeg će izlaganje održati Ana Pisačić, savjetnica u Uredu za praćenje zaštite potrošača. Ekonomski fakultet Rijeka u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom i Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga 21. ožujka organizirat će studentsku raspravu o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj.

Stručnjaci HNB-a sudjelovat će i u obilježavanju Tjedna novca u organizaciji studentske udruge Financijski impuls na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. U srijedu, 23. ožujka viceguverner Michael Faulend studentima će održati predavanje o procesu uvođenja eura u Hrvatskoj te sudjelovati na panel raspravi koja će uslijediti. Također, Petra Poldrugač, direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca održat će 24. ožujka predavanje "Izazovi uvođenja eura s aspekta krivotvorenja gotovog novca", a Linardo Martinčević, savjetnik u Uredu guvernera, govorit će o digitalnim valutama središnjih banaka.

Središnji događaj obilježavanja Svjetskog tjedna novca u HNB-u i ove godine će biti Velika učenička debata. O temi "Udobnost štednje vs. avantura ulaganja" u petak 25. ožujka 2022. u 12 sati u Okrugloj dvorani HNB-a debatirat će članovi Hrvatskoga debatnog društva, a pridružit će im se i srednjoškolci iz Zagreba i drugih hrvatskih gradova. Debatu ćemo prenositi uživo putem Facebook profila Hrvatske narodne banke odnosno YouTube kanala HNB-a te pozivamo sve škole da nam se pridruže.

Hrvatska narodna banka će, kao i tijekom cijele godine, tako i za vrijeme obilježavanja Svjetskog tjedna novca, organizirati izlaganja kojima je cilj podizanje razine financijske pismenost mladih. Izlaganja za škole i fakultete organizira Centar za posjetitelje HNB-a.