O numizmatici

Objavljeno: 21.4.2017.
Za potrebe sakupljača i numizmatičara novčanica i kovanog novca Hrvatska narodna banka izradila je i uvrstila u prodaju komplete novčanica i komplete kovanog novca te prigodni zlatni i srebrni kovani novac.

Kompleti novčanica hrvatskih dinara i hrvatskih kuna sastoje se od novčanica koje nisu bile u optjecaju, očuvane kvalitete izrade. Sve novčanice uložene u kompletu nose istovjetnu oznaku serije i serijskog broja.

Numizmatički kompleti optjecajnoga kovanog novca izdaju se svake godine, a izgled kovanog novca u kompletu istovjetan je izgledu kovanog novca puštenog u optjecaj u istoj godini. Kovani novac u numizmatičkim kompletima izrađen je u tehnici kovanja kakvoće visokoga kovničkog sjaja.

Prigodni zlatni i srebrni kovani novac, zlatni dukati te suvenirni kovani novac izrađuju se i puštaju u prodaju povodom posebnih jubileja, kako bi se obilježili povijesni, znanstveni i kulturni događaji važni za Republiku Hrvatsku i/ili svijet.

Zainteresirani za kupnju navedenih kompleta novčanica ili prigodnih izdanja kovanog novca mogu potanko pregledati sva izdanja, dobiti sve dodatne obavijesti te obaviti kupnju na prodajnom mjestu Hrvatske narodne banke ili Hrvatskoga novčarskog zavoda.