O numizmatici

Objavljeno: 21.4.2017. Ažurirano: 1.1.2023.
Za potrebe sakupljača i numizmatičara novčanica i kovanica Hrvatska narodna banka izdala je komplete novčanica i komplete kovanica kune te prigodni zlatni i srebrni kovani novac.

Kompleti novčanica hrvatskih dinara i kuna sastoje se od novčanica koje nisu bile u optjecaju, očuvane kvalitete izrade. Sve novčanice uložene u kompletu nose istovjetnu oznaku serije i serijskog broja.

Numizmatički kompleti optjecajnih kovanica kuna izdavali su se svake godine, a izgled kovanica u kompletu istovjetan je izgledu kovanica puštenih u optjecaj u istoj godini. Kovanice u numizmatičkim kompletima izrađene su u tehnici kovanja kakvoće kovničkog sjaja, visokoga kovničkog sjaja ili kovničkog otkova.

Prigodni zlatni i srebrni kovani novac, zlatni dukati i suvenirni kovani novac izrađivali su se i puštali u prodaju u povodu posebnih jubileja, kako bi se obilježili povijesni, znanstveni i kulturni događaji važni za Republiku Hrvatsku i/ili svijet.

Zainteresirani za kupnju numizmatike iz Cjenika Hrvatske narodne banke za izdani prigodni zlatni i srebrni kovani novac i numizmatičke komplete, mogu potanko pregledati sva izdanja iz Cjenika, dobiti sve dodatne obavijesti i obaviti kupnju na prodajnom mjestu Hrvatske narodne banke ili Hrvatske kovnice novca d.o.o.