Zamjenica guvernera na panelu HBOR-a o utjecaju uvođenja eura na izvoznike

Objavljeno: 18.11.2019.
Zamjenica guvernera na panelu HBOR-a o utjecaju uvođenja eura na izvoznike

Konverzijski tečaj zamjene kune za euro utvrdit će se u razgovorima s Europskom središnjom bankom i državama članicama europodručja otprilike šest mjeseci prije uvođenja eura, objasnila je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke, na 18. Međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza Hrvatske banke za obnovu i razvitak održanoj 15. studenoga 2019. u Šibeniku.

Konverzijski tečaj vjerojatno će biti podudaran središnjem paritetu koji ćemo znati već pri ulasku u ERM II, s obzirom na to da je dosad, osim u slučaju Slovačke, središnji paritet u ERM II ujedno bio i konverzijski tečaj, dodala je.

Postoji velika vjerojatnost da taj paritet neće znatnije odstupati od razina na koje smo navikli u proteklih nekoliko godina, rekla je Švaljek. Objašnjavajući zašto se trenutak određivanja središnjeg pariteta, odnosno konverzijskog tečaja za zamjenu kune za euro, ne može iskoristiti za poboljšanje konkurentske pozicije izvoznika slabljenjem kune, zamjenica guvernera rekla je da bi to uzrokovalo porast tereta otplate duga za mnoge građane i poduzetnike koji imaju kredite u euru. Naglasila je da devizni dug svih sektora iznosi oko 500 milijardi kuna, te da bi slabljenje kune povećalo kunski iskaz toga duga. Stoga je pri određivanju središnjeg pariteta, odnosno konverzijskog tečaja, manevarski prostor znatno sužen, a najbolja je opcija utvrditi tečaj blizu postojeće razine.

Na panelu pod nazivom "Utjecaj uvođenja eura na izvoz i izvoznike", sa Sandrom Švaljek sudjelovali su dr. sc. Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija Republike Hrvatske, Marko Jurčić, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore, mag. Sibil Svilan, predsjednik Uprave SID-a, Slovenske izvozne in razvojne banke d.d., te Dagmara Zawadzka, direktorica u međunarodnim odnosima BKG, Bank Gospodarstwa Krajowego, iz Poljske.