Uvođenje eura pozitivno bi utjecalo na investicije i turizam

Objavljeno: 9.3.2018.
Uvođenje eura pozitivno bi utjecalo na investicije i turizam

"Uvođenjem eura povećava se konkurentnost zemlje u turizmu te bi prelazak na euro i u Hrvatskoj imao pozitivan učinak upravo na turizam; 70 posto ukupnih prihoda od turizma i 60 posto ukupnih noćenja u našoj zemlji dolazi upravo iz europodručja", naglasio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u današnjem izlaganju na skupu "Izazovi uvođenja eura u Hrvatsku", u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Guverner Vujčić predstavio je Eurostrategiju, dokument Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke, koji sadržava analizu ekonomskih koristi i troškova, opis procesa te strateške odrednice ekonomske politike potrebne za uvođenje eura u našoj zemlji. "Dokument Eurostrategije ne određuje ciljani datum uvođenja eura jer to ne ovisi samo o nama, važna je i politička podrška ostalih članica i institucija Europske unije", kazao je guverner, istaknuvši pritom da države članice same odlučuju kada žele započeti proces uvođenja eura, a prvi su korak prema tom cilju neformalne konzultacije s ostalim zemljama članicama europodručja i institucijama Europske unije.

Govoreći o glavnim prednostima uvođenja eura, guverner je naglasio da, uz pozitivan učinak na turizam, uvođenje zajedničke europske valute može pridonijeti jačanju međunarodne razmjene i investicija preko smanjenja transakcijskih troškova i troškova konverzije valuta te veće transparentnosti i lakše usporedivosti cijena. Na investicije i međunarodnu razmjenu pozitivan bi utjecaj imalo i uklanjanje neizvjesnosti u vezi s kretanjem tečaja, jačanje konkurentnosti te smanjenje ranjivosti hrvatskoga gospodarstva. Osim toga, ulaskom u europodručje uklonio bi se valutni rizik te bi došlo do smanjenja kamatnih stopa i otklanjanja rizika valutne krize te smanjenja rizika bankovne i platnobilančne krize.

Koristi uvođenja eura znatne su i trajne naravi, dok su troškovi pretežno mali i jednokratni, poručio je guverner te pojasnio da gubitak samostalne monetarne politike ne bi činio znatan trošak za Hrvatsku; visoka izloženost valutnom riziku i snažna prisutnost eura u hrvatskom financijskom sustavu sužavaju prostor za korištenje monetarne i tečajne politike jer se tečaj kune održava stabilnim i ne može se koristiti kao sredstvo za povećavanje konkurentnosti. Također, rast cijena pri uvođenju eura u pravilu je vrlo blag; ocjena je učinka za Hrvatsku 0,2 postotna boda na indeks potrošačkih cijena.

"Hrvatskoj je u interesu započeti proces uvođenja eura jer će uvođenjem eura ostvariti značajne i trajne koristi koje su znatno veće od troškova. S druge strane, ekonomske i strukturne politike potrebne za uvođenje eura u Hrvatskoj su nužne neovisno o samom cilju uvođenja eura", zaključio je guverner.

U panel-raspravi osim guvernera Vujčića sudjelovali su i Branko Baričević (voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj), Sanja Biočić (članica uprave poduzeća AD Plastik za financije, računovodstvo, kontroling i informatiku), Mario Pečarić (Ekonomski fakultet u Splitu), Zvonimir Savić (direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore) i Zdeslav Šantić (glavni ekonomist Splitske banke OTP Group), a moderator je bio Dražen Derado (Ekonomski fakultet u Splitu). Sudionici panela raspravljali su o prednostima i troškovima ulaska u europodručje, a zaključak je da bi Hrvatska imala znatne koristi od uvođenja eura te bismo s tim procesom trebali započeti što prije.

Tvrtke koje se bave izvozom izrazito bi profitirale uvođenjem eura, istaknula je Sanja Biočić te dodala da bi prelazak na euro povećao produktivnost njihove tvrtke jer svake godine bilježe značajne troškove zbog tečajne razlike. Zdeslav Šantić naglasio je važnost provođenja strukturnih reforma, a uvođenje eura, kazao je, ne bi trebalo biti samo sebi cilj, već sredstvo kojim će se postići brojne koristi. Čak 350 milijuna ljudi u Europi rabi euro kao svoje sredstvo plaćanja i euro je danas druga valuta na svijetu po važnosti, rekao je Branko Baričević te naglasio kako je važno da i Hrvatska bude u skupini zemalja koje se koriste zajedničkom europskom valutom jer biti dio europodručja donosi određeni standard, koji bi, između ostalog, uvelike koristio hrvatskim gospodarstvenicima.

Pretraživanje novosti