U HNB-u održana radionica o pristupanju jedinstvenom sanacijskom mehanizmu

Objavljeno: 2.12.2019.
U HNB-u održana radionica o pristupanju jedinstvenom sanacijskom mehanizmu

Sudjelovanje Hrvatske u jedinstvenom sanacijskom mehanizmu (engl. Single Resolution Mechanism) Hrvatskoj narodnoj banci, kao i svim kreditnim institucijama koje posluju na teritoriju naše države, donijet će brojne promjene u dosadašnjem načinu poslovanja. Najveća je novost sudjelovanje predstavnika Hrvatske u odlučivanju i rukovođenju Jedinstvenim sanacijskim odborom (engl. Single Resolution Board) s ostalim predstavnicima država članica bankovne unije, poručio je Roman Šubić, viceguverner Hrvatske narodne banke, na radionici Novosti koje donosi pristupanje Republike Hrvatske jedinstvenom sanacijskom mehanizmu. Radionica je održana 2. prosinca 2019. u Hrvatskoj narodnoj banci, u suradnji s Jedinstvenim sanacijskim odborom i Državnom agencijom za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Viceguverner Šubić pojasnio je da će se promjene koje očekuju Hrvatsku odraziti na dosadašnje oblike suradnje, izvještavanje, načine donošenja odluka i nalaganje mjera iz područja sanacijskih poslova. Isto tako, sudjelovanje Hrvatske u jedinstvenom sanacijskom mehanizmu obvezuje nacionalna sanacijska tijela na prikupljanje i uplatu godišnjih doprinosa u Jedinstveni fond za sanaciju (engl. Single Resolution Fund) te će naša država već pri ulasku u jedinstveni sanacijski mehanizam biti dužna izvršiti prijenos određenog iznosa sredstava iz nacionalnoga sanacijskog fonda u Jedinstveni fond za sanaciju. S detaljima u vezi s tom obvezom Jedinstveni sanacijski odbor i Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka upoznat će banke u proljeće iduće godine.

Hrvatska je krajem svibnja ove godine uputila Europskoj središnjoj banci zahtjev za uspostavljanje bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom u obavljanju poslova supervizije kreditnih institucija u sklopu jedinstvenoga nadzornog mehanizma, što je sastavni dio procedure za ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam (ERM II), a potom i u europodručje. Donošenjem odluke Europske središnje banke o uspostavi bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom Hrvatska će, u skladu s propisima, postati punopravna država članica sudionica (engl. participating member state) u jedinstvenom sanacijskom mehanizmu.

Predstavnici kreditnih institucija na radionici izrazili su zadovoljstvo što nacionalna i sanacijska tijela EU-a pravodobno informiraju domaće banke o navedenim promjenama te su izrazili uvjerenje da će se otvorenom i konstruktivnom suradnjom na najbolji način osigurati prijelaz u novi europski sanacijski okvir.