Pojava krivotvorenih novčanica od 200 kuna

Objavljeno: 2.5.2005.

Hrvatska narodna banka i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske obavještavaju javnost da su se u optjecaju pojavile krivotvorene novčanice od 200 kuna, s datumom izdanja 7. ožujka 2002. godine. Do sada otkrivene krivotvorine imaju otisnute različite varijante oznake serije i serijskog broja.

U razdoblju od 18. ožujka do 30. travnja ove godine otkriveno je ukupno 37 krivotvorina, i to 29 na području Zagreba, a ostale na području Karlovca, Garešnice, Zaboka, Samobora i Varaždina. U optjecaj su stavljane najčešće plaćanjem manjih računa u trgovinama, ljekarnama, kioscima i benzinskim postajama. Građane koji uoče sumnjive primjerke molimo da o tome odmah obavijeste policiju.

Primjena tiskarske tehnike u izradi upućuje na moguću izradu većih količina krivotvorina, pa je prigodom primanja novčanica od 200 kuna potreban dodatan oprez. Ukoliko izostane dodatna provjera novčanice, pokušaj imitiranja nekoliko zaštitnih obilježja na krivotvorini može zavarati.

Krivotvorene novčanice u apoenu od 200 kuna izrađene su ofset tiskom, uz pokušaj imitiranja zaštitnih elemenata kinegrama, vodenog znaka, zaštitne niti i efekta prelijevajuće boje.

Provjerom je moguće uočiti i prepoznati krivotvorinu po vidno različitim tonovima boja nego što su na originalnoj novčanici, posebno uočljivim na portretu Stjepana Radića.

Nadalje, tekst na licu krivotvorina "HRVATSKA NARODNA BANKA" i "DVJESTA KUNA", oznaka nominalne vrijednosti i portret Stjepana Radića nisu reljefni, kao na originalnoj novčanici, pa se dodirom krivotvorine vrhovima prstiju ne može osjetiti ispupčenost ovih natpisa i crteža.

Na licu krivotvorina nije u masu papira utisnuta zaštitna, svjetlucava, metalizirana folija - kinegram, četverokutnog izduženog oblika s apliciranom optički varijabilnom slikom Stjepana Radića i optički varijabilnim zapisom, već imitacija te folije. Imitirani kinegram je približnog oblika kao originalni i ima izrazito srebrni odsjaj, no boje u tom kinegramu ne prelijevaju se u duginom spektru kao kod originalne novčanice. Promjenom položaja krivotvorene novčanice, u imitiranom kinegramu postaju vidljive konture portreta, ali bez efekta promjene položaja portreta s lijeva udesno i obrnuto, što je karakteristično za portret u originalnom kinegramu. Vodeni znak nije ugrađen u masu papira, već je otisnut na naličju krivotvorenih novčanica. Kad se naličje krivotvorenih novčanica promatra plošno, u području vodenog znaka uočljive su otisnute konture ručno crtanog portreta Stjepana Radića. Imitirani vodeni znak se intenzitetom i oblikom bitno razlikuje od izgleda originalnog vodenog znaka.

Zaštitna kovinska nit na naličju krivotvorina imitirana je kontinuiranim tiskom, različitih širina, u sivoj boji s vidljivim svjetlijim obrisima brojki i slova «200 HRK». Između brojki i slova ručno su naneseni tanki premazi, tako da se dobije privid sjajnih srebrenih kovinskih prozorčića zaštitne niti, karakterističnih za originalnu novčanicu. Efekt prelijevanja boje na licu krivotvorina imitiran je sličnim efektom kao kod originalne novčanice, bez postignutog jasnog ispisa nominalnih oznaka 200 u desnom okomitom kvadratu.

Ministarstvo unutarnjih poslova je protiv dvije osobe podnijelo kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su stavljanjem u optjecaj navedenih krivotvorina počinile kazneno djelo krivotvorenja novca iz čl. 274 Kaznenog zakona te nastavlja s poduzimanjem mjera u cilju utvrđivanja porijekla krivotvorenog novca i identifikacije drugih počinitelja navedenog kaznenog djela.