Održana 8. Velika učenička debata u HNB-u

Objavljeno: 21.3.2024.
Održana 8. Velika učenička debata u HNB-u

Hrvatska narodna banka danas je u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom organizirala 8. Veliku učeničku debatu u Okrugloj dvorani glavne zgrade. Članovi Hrvatskoga debatnog društva raspravljali su na temu "Ranjive društvene skupine u vrtlogu osobnih financija", a pridružilo im se više od 180 učenika i profesora iz 20 škola iz 14 hrvatskih gradova - Zagreba, Vinkovaca, Čakovca, Osijeka, Zaboka, Karlovca, Novske, Varaždina, Pule, Splita, Šibenika, Metkovića i s otoka Korčule i Brača - postavljajući pitanja i aktivno sudjelujući u raspravi. Sudionicima debate obratili su se guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i viceguverner Bojan Fras, a raspravi se pridružio i Toni Milun, nagrađivani profesor matematike i financijski vloger.

Afirmacijski tim koji su činili Lena Šećerkadić, Laura Osredečki i Bruno Grbac zastupao je stav da banke trebaju voditi računa o ranjivim skupinama te kako bi na temelju svojih detaljnih procjena, primjerice kod procjene kreditne sposobnosti, mogle prepoznati koje su to ranjive skupine stanovnika. S druge strane, negacijski tim sastavljen od Lee Pogač, Lane Srića i Domagoja Praljka zastupao je mišljenje da je bankama prioritet stabilnost poslovanja, a da se o ranjivim skupinama prvenstveno treba voditi računa kroz socijalne politike. Oba tima raspravljala su o tome imaju li banke resurse za prepoznavanje ranjivih društvenih skupina, kako identificirati i razlikovati takve grupe te može li pomoć jednoj grupi istovremeno dovesti do zanemarivanja druge grupe potrošača.

Debatu je moderirao profesor grčkog i latinskoj jezika Petar Soldo, ujedno i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog debatnog društva. Svojim je pitanjima poticao oba tima na dodatno promišljanje i obrazlaganje svojih stajališta te je uključio učenike iz publike koji su svojim komentarima i dodatnim pitanjima pridonijeli kvaliteti rasprave. Na početku debate online anketa provedena među prisutnim učenicima pokazala je da je 72 posto njih bilo za stav da banke trebaju voditi računa o ranjivim skupinama, a 28 posto je zagovaralo stav da bankama prioritet stabilnost poslovanja. No, nakon iznimno dinamične, poticajne i argumentirane rasprave online anketa za finale debate rezultirala je značajnim obratom tako da je 72 posto učenika glasalo za stav da je bankama kao tvrtkama na tržištu prioritet njihov poslovni rezultat, a da se o ranjivim skupinama prvenstveno treba voditi računa kroz socijalne politike.