Što sve HNB poduzima za financijsku edukaciju? Danas počinje Svjetski tjedan novca...

Objavljeno: 27.3.2017.

U povodu Svjetskog tjedna novca, koji se obilježava od 27. do 31. ožujka 2017., Hrvatska narodna banka provest će niz edukativnih aktivnosti kojima je cilj podizanje razine financijske pismenosti mladih. Obilježavanje ovogodišnjeg Tjedna novca započinje okruglim stolom, u organizaciji Ministarstva financija, s temom "Učimo upravljati novcem". Hrvatska narodna banka cijeli će tjedan održavati već tradicionalan niz predavanja za učenike gimnazija i srednjih škola. Središnji događaj, u povijesnoj Okrugloj dvorani HNB-a, bit će javna učenička debata s temom "Završava li era gotovog novca – prednosti i nedostaci?". Raspravu, koju HNB organizira u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom, slušat će više od stotinu gimnazijalaca i učenika srednjih škola. Uvodno će se skupu mladih koji će raspravljati o financijskoj pismenosti obratiti guverner Boris Vujčić i viceguverner Bojan Fras, a potom će obojica debatu pratiti iz publike.

Na okruglom stolu u organizaciji Ministarstva financija, koji se održava u ponedjeljak 27. ožujka 2017., sudjelovat će viceguverner Hrvatske narodne banke Bojan Fras koji će prezentirati aktivnosti HNB-a u području financijske edukacije.

Glavno predavanje, uoči velike učeničke debate, o osnovnim elementima financijskog poslovanja održat će HNB-ovi stručnjaci u srijedu 29. ožujka u Okrugloj dvorani Hrvatske narodne banke. Osim glavnog predavanja, tijekom Tjedna novca u HNB-u će biti organizirana edukativna predavanja iz područja zaštite potrošača za više desetaka srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske.

Isto tako, u povodu obilježavanja Tjedna novca predsjednica Odbora Hrvatske narodne banke za sprječavanje pranja novca i sprječavanje financiranja terorizma Marcela Kir održala je 15. ožujka 2017. predavanje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Osnovni cilj predavanja koja se održavaju u sklopu obilježavanja Tjedna novca jest istaknuti važnost donošenja informirane odluke o korištenju bankovnih usluga uz održivi pristup osobnim financijama (kada, u budućnosti, postanu financijski neovisni). Uvodno će se učenici upoznati s rezultatima istraživanja financijske pismenosti koje su Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga provele tijekom 2015. godine. Rezultati tog istraživanja pokazali su da mlade osobe imaju najnižu razinu financijske pismenosti, zbog čega se istaknula nužnost financijske edukacije. Stoga se učenici detaljnije upoznaju s osnovnim elementima financijskog poslovanja: transakcijskim računima, depozitnim, kreditnim i elektroničkim poslovanjem. Isto tako, upoznaje ih se s pravnim okvirom djelovanja središnje banke na području zaštite potrošača kao i s propisom kojim se kreditne institucije obvezuje na informiranje potrošača preko definiranih obrazaca prije samog ugovaranja pojedine bankovne usluge.