Sandra Švaljek na Prvom EFOS Business Forumu

Objavljeno: 27.3.2024.
Sandra Švaljek na Prvom EFOS Business Forumu
Boris Crnković, Sandra Švaljek, Stjepan Ergović, Vali Marszalek, Sunčica Oberman Peterka i Bruno Rechner.
Izvor: EFOS

„Klimatske promjene djeluju na cijene i financijsku stabilnost, što znači da mogu izravno utjecati na postizanje naših osnovnih ciljeva – stabilnosti cijena i stabilnost financijskog sustava. Kako bismo pospješili klimatsku tranziciju u Republici Hrvatskoj od banaka tražimo da prepoznaju klimatske rizike u svojim portfeljima, a samim time i da podupru investicije povezane s prilagodbom klimatskim promjenama i suzbijanje štetnog djelovanja na klimu i okoliš. Kao pozitivan primjer ostalima, i mi unutar HNB-a poduzimamo različite aktivnosti da bismo ozelenili vlastito poslovanje te smo po prvi puta izračunali naš ugljični otisak i definirali vlastite ciljeve u pogledu našeg ugljičnog otiska. Pored toga, trenutno 7,5% naše financijske imovine ulažemo u vrijednosne papire s karakteristikama održivosti“, rekla je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke u uvodnom predavanju prvog EFOS Business Foruma „Održiva budućnost hrvatskog gospodarstva“ održanom u utorak u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Zamjenica guvernera sudjelovala je, uz prof. dr. sc. Borisa Crnkovića, dekana Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Stjepana Ergovića, člana Uprave tvrtke Nexe grupa, Vali Marszalek, ESG direktoricu iz tvrtke Mazars Hrvatska i Brunu Rechnera, direktora i vlasnika tvrtke Rechner d.o.o., i na panel raspravi „Je li gospodarstvo u Hrvatskoj dovoljno zeleno i što možemo napraviti bolje?“ koji je moderirala prodekanica EFOS-a, Sunčica Oberman Peterka. Tijekom panela sudionici su naglasili važnost suradnje između akademske zajednice, poslovnog sektora i financijskih institucija u ostvarivanju zelene budućnosti.

„Završetak EFOS Business Foruma zapravo predstavlja početak novih poglavlja u razvoju održivog gospodarstva. Ponosan sam što smo imali priliku ugostiti istaknute stručnjake iz različitih sektora koji su svojim znanjem obogatili rasprave, a suradnja koja je procvjetala među sudionicima svjedoči o važnosti zajedničkog napora u ostvarivanju održivih ciljeva. Ujedno, raznolikost perspektiva i inovativni pristupi istaknuli su se kao ključni pokretači promjena. Radujem se budućim inicijativama i nastavku dijaloga koji će dodatno unaprijediti našu zajednicu i gospodarstvo“, istaknuo je tom prilikom dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Prvi EFOS Business Forum okupio je istaknute stručnjake iz poslovnog, financijskog i akademskog sektora s ciljem rasprave o ključnim inovacijama i strategijama za oblikovanje zelene budućnosti hrvatskog gospodarstva te su svi okupljeni imali priliku saznati koliko, između ostaloga, klimatske promjene utječu na razinu i dinamiku cijena, kao i financijsku stabilnost.