Mjere za smanjenje rizika u europskom bankovnom sektoru

Objavljeno: 9.9.2018.
Mjere za smanjenje rizika u europskom bankovnom sektoru

Europska bankovna unija može uspješno funkcionirati jedino ukoliko se istovremeno provode mjere za smanjenje i dijeljenje rizika. Oni koji donose odluke i kreiraju javne politike, moraju dogovoriti istovremene mjere za smanjenje rizika u koje ulaze banke, kao i dijeljenje rizika sa strane privatnog sektora kroz bankovne kanale. Također, osim što je potrebno dogovoriti omjer između ove dvije mjere, svakako je važno odrediti i primjerenu brzinu promjene – zaključak je Eurofijevog panela, pod naslovom „Mjere za smanjenje rizika u europskom bankovnom sektoru“, na kojem je sudjelovao i guverner HNB-a, Boris Vujčić.

Učesnici ovog panela diskutirali su, između ostalog, i koliko snažno treba reducirati bankovne rizike u smislu npr. neprihodujućih kredita (engl. non-performing loans, NPL), ili pak uvesti neke dodatne mjere u europskom bankovnom sektoru, prije nego što se iniciraju postupci za dijeljenje rizika s privatnim sektorom kroz bankovne kanale. Sudionici ovog okruglog stola raspravljali su i o tome jesu li postojeće europske inicijative za smanjenje rizika u poslovanju banaka dostatne da ohrabre banke s visokim brojem neprihodujućih kredita da primijene ambiciozne i realistične strategije za rješavanje ovih kredita, odnosno da ojačaju sekundarnom tržište za NPL-ove.

Panel je moderirao Klas Knoot, predsjednik nizozemske središnje banke, a uz guvernera HNB-a, sudionici su bili Sharon Donnery, zamjenica guvernera Bank of Ireland, Andrea Enria, predsjednik EBA-e (European Banking Authority), Pablo Hernandez de Cos, guverner španjolske središnje banke, Andrei Magasiner, iz Bank of America Merrill Lynch, Fabrizio Saccomanni, predsjednik Uprave UniCredita, i Tomas Varela, član Uprave za financije, španjolske Banco Sabadell.

Eurofi – europski think-tank posvećen financijskim uslugama ove je godine svoj financijski forum, na kojem sudjeluju lideri regulatornog kao i komercijalnog financijskog sektora,  održao od  5. do 7. rujna u Beču, u suradnji s austrijskim predsjedništvom Vijeća EU-a.