Sprječavanje krivotvorenja

Objavljeno: 5.6.2015. Ažurirano: 20.11.2020.
Nacionalni centri su oformljeni unutar Hrvatske narodne banke u svrhu uklanjanja krivotvorina gotovog novca svih valuta iz optjecaja na području Republike Hrvatske, analize krivotvorenih novčanica i kovanog novca te pohrane.

Za sve informacije vezane uz krivotvorene novčanice ili kovani novac molimo pošaljite upit na e-adresu: ncc.hr@hnb.hr

Kako provjeriti imate li originalnu novčanicu kuna?

Originalne novčanice kuna lako je prepoznati. Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između originalnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute koje donosimo u nastavku. Autentičnost novčanica provjerava se pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i titranju novčanica.

OSJETI! - Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristike su pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koje ima običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ! - Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

ZAKRENI! - Laganim zakretanjem novčanice provjerava se izmjena motiva u hologramu/kinegramu i elementi otisnuti prelijevajućom bojom.

PROVJERI! - Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).

Provjera pomoću slika

Ako niste sigurni, usporedite sumnjivu novčanicu s novčanicom istog apoena za koju znate da je originalna.

Još ste u nedoumici? Zamolite djelatnika banke ili financijske institucije da provjeri je li novčanica originalna. Ili proslijedite sumnjivu novčanicu uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu.

Kako provjeriti imate li originalnu kovanicu kuna i lipa?

Originalne kovanice kuna i lipa lako je prepoznati. Velike razlike u veličini, težini ili osnovnim motivima između originalnih i krivotvorenih kovanica iznimno su rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute koje donosimo u nastavku. Autentičnost kovanog novca provjerava se pomoću povećala.

Kako provjeriti imate li originalnu kovanicu kuna i lipa?

MOTIVI - provjeri jasnoću i izražajnost detalja na motivima

RELJEF - provjeri oštrinu rubova reljefa i natpisa

VIJENAC - provjeri izgled zubaca na vijencu

Ako niste sigurni, usporedite sumnjivu kovanicu s kovanicom istog apoena za koju znate da je originalna.

Još ste u nedoumici? Zamolite djelatnika banke ili financijske institucije da provjeri je li kovani novac originalan. Ili proslijedite sumnjivi kovani novac uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu.

Što učiniti s krivotvorenim novcem?

Krivotvoreni novac odmah treba predati u najbližu policijsku postaju. Sve novčanice i kovani novac za koje se sumnja da su krivotvoreni policijski službenici prosljeđuju na analizu u Hrvatsku narodnu banku.

Upotreba krivotvorenog novca jednako je nezakonita i kažnjiva kao i izrada krivotvorenog novca. Krivotvoreni novac nije moguće zamijeniti za originalni novac.

Prema članku 7. Odluke o rukovanju novčanicama i kovanim novcem kuna i lipa neprikladnim za promet banke i ostale institucije koje se bave financijskim poslovanjem obvezne su povući iz prometa sve novčanice i kovani novac za koje znaju ili imaju dovoljno razloga vjerovati da su krivotvorine te ih dostaviti Hrvatskoj narodnoj banci na postupak utvrđivanja autentičnosti.

Ista je procedura propisana i za strane novčanice i kovani novac, prema članku 2. Odluke o izmjenama i dopunama odluke o postupanju sa stranom gotovinom za koju postoji sumnja da je krivotvorena.