Provjera rada uređaja za obradu novčanica i kovanog novca

Objavljeno: 31.1.2015. Ažurirano: 3.1.2019.
Hrvatska narodna banka propisala je da sve novčanice i sav kovani novac prije isplate moraju biti obrađeni na strojevima za sortiranje novčanica i kovanog novca kako bi se provjerile njihova kakvoća i autentičnost.

Hrvatska narodna banka provjerava rad strojeva za sortiranje novčanica i kovanog novca kuna i lipa, a banke su obvezne koristiti samo strojeve koji su uspješno prošli provjeru rada u Hrvatskoj narodnoj banci.

Sadržaj i način provođenja postupka provjere uređaja za obradu novčanica kuna i kovanog novca kuna i lipa pri kontroli količine, autentičnosti i sortiranja novčanica i kovanog novca prema prikladnosti za optjecaj propisan je tehničkim procedurama, a provodi se na temelju Zahtjeva za provjeru rada uređaja. Zahtjev je potrebno poslati na e-adresu ncc.hr@hnb.hr.

Na zahtjev za privremenu posudbu kompleta uzoraka proizvođača ili ovlaštenog zastupnika Hrvatska narodna banka ustupit će testni komplet uzoraka krivotvorenih primjeraka novčanica i/ili kovanog novca kuna u svrhu pripreme uređaja za provjeru rada. Zahtjev je potrebno poslati na e-adresu ncc.hr@hnb.hr.

Popis uređaja koji su uspješno prošli provjeru rada