Tečaj stabilan, inflacija nešto viša

Objavljeno: 14.9.2005.

Savjet Hrvatske narodne banke u srijedu je na svojoj redovitoj sjednici, pod predsjedanjem guvernera dr. Željka Rohatinskog, razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja, izvješće o upravljanju međunarodnim pričuvama u prvom ovogodišnjem polugodištu i informaciju o stanju u bankovnom sustavu u drugom tromjesečju ove godine, te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.
Pokazatelji gospodarske aktivnosti ukazuju na dinamičniji rast posljednjih mjeseci: industrijska proizvodnja se povećava, napose u prerađivačkim granama, realni promet u trgovini na malo također raste, broj turista i njihovih noćenja za prvih sedam mjeseci zamjetno je veći nego lani, a pomalo se oporavlja i građevinska djelatnost.
Maloprodajne cijene porasle su tijekom prvih sedam mjeseci za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto više od očekivanja. Tečaj kune i dalje je stabilan, bez intervencija središnje banke na deviznom tržištu tijekom tri ljetna mjeseca. Povećana sezonska potražnja za kunama pokrivana je isključivo putem operacija na otvorenom tržištu.
Na ovoj sjednici donijeta je i nova Odluka o plaćanju i naplati stranim sredstvima plaćanja u zemlji, koja je u većoj mjeri od dosadašnje usuglašena s propisima i praksom Europske unije, te preciznije regulira neke odredbe da bi se izbjegla mogućnost različitih pravnih tumačenja u njihovoj primjeni.
Savjet HNB-a suglasio se s prijedlozima nadzornih odbora dviju banaka za nova imenovanja u njihove uprave: Ružica Adamović bit će članica uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Zagreb, a Zoran Košćak član uprave Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb.