HNB izdao zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu "Inovacije Fausta Vrančića"

Objavljeno: 28.6.2023.
HNB izdao zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu

Hrvatska narodna banka izdala je zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu "Inovacije Fausta Vrančića" u sklopu serije numizmatičkih kovanica "Hrvatski inovatori", a s ciljem promocije znamenitih povijesnih i znanstvenih motiva u Republici Hrvatskoj i svijetu. Zlatnik se izdaje u apoenu od 100 eura, a srebrnjak u apoenu od 4 eura.

Autorica likovnog rješenja lica kovanica jest magistra kiparstva Paula Banić Vudrag, a autorica likovnog rješenja naličja kovanica magistra kiparstva Jelena Mavrić Varga.

Zlatne i srebrne numizmatičke kovanice "Inovacije Fausta Vrančića" puštaju se u prodaju 28. lipnja 2023. Zlatna numizmatička kovanica izdaje se u količini ne većoj od 300 komada, a srebrna numizmatička kovanica u količini ne većoj od 15.000 komada.

Numizmatičke kovanice prodavat će Hrvatska kovnica novca d.o.o. Za zlatnu numizmatičku kovanicu očekuje se početna prodajna cijena od oko 2.200,00 eura, a za srebrnu od oko 40,00 eura bez PDV-a. Prodajna cijena u trenutku kupnje ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu.

Zainteresirani građani kovanice mogu nabaviti od 28. lipnja 2023., a o narudžbi i kupnji više možete saznati na stranicama Hrvatske kovnice novca.

Tehnički opis