Ne završava era gotovog novca

Objavljeno: 29.3.2017.
Ne završava era gotovog novca

Iako je bezgotovinsko plaćanje stvar budućnosti, era gotovog novca nije završila, zaključak je debate "Završava li era gotovog novca?" održane 29. ožujka 2017. u Hrvatskoj narodnoj banci povodom obilježavanja Svjetskog tjedna novca.

O toj temi raspravljali su i guverneri središnjih banaka u Baselu i nisu donijeli zaključak, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u uvodnom pozdravu. Važno je raspravljati i čuti argumente obiju strana, istaknuo je.

Viceguverner Bojan Fras naglasio je da je financijska pismenost alat za preživljavanje u suvremenom svijetu. Hrvatska narodna banka redovito organizira edukaciju za srednjoškolce i studente te time pridonosi povećanju financijske pismenosti.

Prije same debate Tomislav Mišić, direktor Direkcije za nadzor platnog prometa, te Damir Bićanić, voditelj Odjela za izdavanje, kontrolu i preuzimanje vrijednosti Direkcije trezora, upoznali su učenike s podacima o bezgotovinskom platnom prometu te o strukturi gotovog novca u Republici Hrvatskoj. Količina novčanica i kovanog novca raste, ali raste i broj bezgotovinskih transakcija, kao i njihova vrijednost. Gotovo 30 milijarda kuna u optjecaju je u Hrvatskoj, a istovremeno 79% stanovnika ima barem jednu platnu karticu.

Debata je organizirana u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom, a sudionici, Sanja Anđela Perić, Matea Maloča i Karla Bebek u afirmacijskom timu te Luka Baković, Nika Čavar i Martin Rosenzweig u negacijskom timu, pred gotovo 180 srednjoškolaca iznijeli su svoje argumente.

Uz razvoj društva potrebno je pratiti i korak s tehnologijom, navela je afirmacijska ekipa, koja smatra da je gotovinsko plaćanje stvar navike, a nove će nas tehnologije natjerati da se te navike promijene. Bezgotovinska plaćanja omogućuju smanjenje kriminalnih radnji jer im se lakše ulazi u trag, a i sigurnija su, smatra afirmacijska ekipa. Naveli su i da je plaćanje karticama i mobitelom praktično.

Publika, u kojoj su bili učenici Prve, Pete, Sedme, Devete, Desete, Jedanaeste, Petnaeste te Klasične gimnazije kao i učenici Srednje škole Jastrebarsko, Trgovačke škole Zagreb i I. tehničke škole Tesla, ipak je bila sklonija argumentima negacijskog tima. Privatnost je najvažnija, a gotovina onemogućuje praćenje svih transakcija. Gotovina ne ovisi o tehničkim preduvjetima, istaknuli su učenici, a može se koristiti i u slučajevima kada nema struje ili interneta.

Brojni komentari i pitanja publike potvrdili su da srednjoškolce najviše brinu privatnost i mogućnost da se njihove transakcije prate. Iako su velikom većinom podržali negacijski tim, svjesni su da tehnologija napreduje i očekuju razvoj u smjeru bezgotovinskog plaćanja. Većina se učenika složila da su im potrebna veća financijska znanja i voljeli bi o tome učiti u školama. U raspravu o važnosti financijske edukacije uključili su se i prisutni nastavnici, koji smatraju da je i njima potrebno dodatno financijsko obrazovanje.

Galeriju fotografija možete pronaći ovdje.