25 kuna – 75. obljetnica osnivanja Hrvatske zajednice tehničke kulture, 1946. – 2021.

Objavljeno: 21.6.2021.

Datum puštanja u optjecaj: 23. lipnja 2021.

Sastav kovine: jezgra novca izrađena je od slitine 92% bakra, 6% aluminija i 2% nikla, a prsten od slitine srebrnasta sjaja, koja se sastoji od 75% bakra i 25% nikla.

Promjer i težina: Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, kojem opisana kružnica ima promjer od 32 milimetra. Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima masu od 12,75 grama. Jezgra ovog novca ima promjer od 18 milimetara i masu od 4,05 grama. Prsten ima unutarnji promjer od 18 milimetara i masu od 8,70 grama.

Motiv na licu: Unutar jezgre kovanog novca nalazi se prikaz geometrijskog tijela kocke, što podsjeća na »kocku« sa službenog znaka Hrvatske zajednice tehničke kulture, koja prenosi poruku stabilnosti, trajnosti i geometrijske »savršenosti«. »Kocka« simbolizira jedno od polja s grba Republike Hrvatske, dok dvanaest jednakih bridova »kocke« predstavlja isti broj temeljnih načela organizacije Hrvatske zajednice tehničke kulture. U središnjem dijelu jezgre kovanog novca i »kocke« ispisane su godine obljetnice »1946.« i »2021.«, a u ostatku jezgre kovanog novca prikazani su elementi elektroničke pločice, kao važnog dijela mnogobrojnih elektroničkih uređaja. Kružno, unutar prstena kovanog novca, ispisan je tekst »75. OBLJETNICA OSNIVANJA HRVATSKE ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE«. Uz gornji rub prstena prikaz je, kružno postavljenih, spojnica koje pojedinačno simboliziraju različite djelatnosti tehničke kulture, a koje zajedno povezane u neprekinutom nizu čine lanac, koji simbolizira snagu i zajedništvo u razvoju tehničke kulture.

Motiv na naličju: U središnjem dijelu jezgre kovanog novca nalazi se ispisana stilizirana brojčana oznaka nominalne vrijednosti »25«, kroz konture brojčane oznake vidi se kuna zlatica okrenuta nadesno, a njezino je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku. Iznad brojčane oznake i prikaza kune zlatice, na površini jezgre kovanog novca, prikaz je grba Republike Hrvatske. Ispod brojčane oznake, unutar jezgre kovanog novca, ispisan je naziv novčane jedinice »KUNA«. Iznad prikaza jezgre kovanog novca, na površini prstena kovanog novca, ispisan je polukružno tekst »REPUBLIKA HRVATSKA«. Ispod prikaza jezgre kovanog novca, na prstenu kovanog novca, lijevo, prikazana je položena grančica lovora u cvatu, a desno na prstenu prikazana je grančica hrasta lužnjaka s plodovima. Uz gornji rub prstena prikaz je kružno postavljenih spojnica, koje zajedno povezane u neprekinutom nizu čine lanac, s istom simboličkom porukom iz opisa istog motiva s lica prigodnoga optjecajnoga kovanog novca od 25 kuna.

Povod izdavanja: obilježavanje 75. obljetnice osnivanja Hrvatske zajednice tehničke kulture, 1946. – 2021.

Izdana količina: 50.000 kom.