Digitalni euro za sve na svakom mjestu

Digitalni euro za sve na svakom mjestu

Published: 13/12/2023

Digitalni euro služit će kao dodatna opcija građanima za svakodnevna digitalna plaćanja ili prijenos novca između korisnika. Njime se ne zamjenjuje gotovina, već služi kao njezina nadopuna i moći će se zamijeniti za euronovčanice i eurokovanice. Tako će u svrhu plaćanja biti izravno dostupan svim građanima. Značajke digitalnog eura osigurat će jednostavan prijenos novca bez rizika za korisnike i izvršavanja plaćanja bez troškova za potrošača. Kao i gotovina danas, bio bi obveza središnje banke.

Ovisno o konačnom zakonodavnom rješenju, pristup digitalnom euru u budućnosti će biti moguće osigurati i za potrošače i trgovce u Europskom gospodarskom prostoru i/ili odabranim trećim zemljama.

Digitalni euro bit će siguran i jednostavan za uporabu. Pridonijet će digitalnoj financijskoj uključenosti te će biti prilagođen i potrebama osoba s invaliditetom i osoba koje nemaju pristup bankovnom računu ili imaju slabije razvijene digitalne i financijske vještine.

Eurosustav u svojoj ulozi vlasnika platne sheme i izvršitelja namire transakcijama digitalnim eurom neće pristupati osobnim podacima korisnika niti ih pohranjivati. Digitalnim eurom moći će se plaćati i mrežno i izvanmrežno, što znači da će se moći koristiti u situacijama ograničene povezivosti, odnosno moći će poslužiti i kao platno sredstvo za nuždu, odnosno za slučajeve nepredviđenih ili izvanrednih okolnosti.