Pripreme za euro

Objavljeno: 19.6.2001.

Iako euro ne postaje službena valuta u Hrvatskoj, njegovo uvođenje i u gotovinskom obliku u 12 članica Europske monetarne unije na ulasku u sljedeću godinu, imat će izuzetno značenje i za našu zemlju. Ne samo zbog toga što se radi o zemljama u kojima su najvažniji vanjskotrgovinski, turistički i financijski partneri, već i zbog široke rasprostranjenosti njihovih valuta, koje će biti nepovratno povučene iz optjecaja, kod naših građana, poduzetnika i banaka. Sukladno tome, pravodobne i primjerene pripreme našeg bankovnog sustava za projekt zamjene europskog novca itekako su važne.

U cilju poticanja odgovarajućih priprema i suradnje s poslovnim bankama, u Hrvatskoj narodnoj banci osnovana je posebna međuresorska radna grupa za euro, koja je danas održala i prvi sastanak s predstavnicima banaka i štedionica koji će biti najneposrednije uključeni u predstojeću zamjenu novca. Iako hrvatska središnja banka nema nikakvih izravnih nadležnosti u ovom poslu, bankari su obaviješteni što poduzima i priprema HNB u cilju pravodobnog i vjerodostojnog informiranja zainteresirane domaće javnosti, te na koje načine bi mogla pomoći bankama da bi se postupak zamjene odvijao i u našem bankovnom sustavu zemlji bez poteškoća.

Podrška središnje banke bila bi usmjerena u prvom redu na ispomoć u sigurnom skladištenju i prijevozu novca za zamjenu, u obrazovanju osoblja za što upoznavanje s pravim novčanicama i kovanicama, njihovim sigurnosnim obilježjima i prepoznavanje krivotvorina, te na pružanje pouzdanih i točnih informacija kako samim bankarima tako i široj javnosti. Intenziviranje takvih aktivnosti predviđeno je od rujna, usporedo s informativno-promotivnom kampanjom Europske središnje banke i u suradnji s tom institucijom.

Sudionicima današnjeg skupa uručen je upitnik pomoću kojega bi se trebao dobiti potpuniji uvid u dosadašnje i pripremane aktivnosti naših banaka za projekt uvođenja eura, kao i u to kakvu pomoć središnje banke smatraju potrebnom, a upoznati su i s izvještajnim obrascem pomoću kojega će središnja banka prikupljati potrebne informacije o rasprostranjenosti gotovinskog stranog novca u našoj zemlji, za što je uvođenje novčanica i kovanica eura prava i neponovljiva prigoda.