Protuciklički sloj kapitala

Objavljeno: 8.11.2017. Ažurirano: 30.3.2020.
Protuciklički zaštitni sloj ZS (pck) jest makrobonitetna mjera koja se koristi radi ublažavanja sistemskih rizika koji mogu proizići iz prekomjernoga kreditnog rasta u privatnom nefinancijskom sektoru.

Taj zaštitni sloj kapitala služi bankama za apsorpciju mogućih gubitaka tijekom gospodarskog usporavanja i gospodarskih kriza te, s druge strane, radi ograničavanja prekomjernog rasta kredita u vremenima rastućeg optimizma i snažnog opravka gospodarskog ciklusa. U tom smislu protuciklički zaštitni sloj kapitala u osnovi djeluje na ublažavanje fluktuacija financijskih ciklusa.

Trenutačno razina protucikličkoga zaštitnog sloja kapitala za sve banke u Republici Hrvatskoj iznosi 0%.


Priopćenje o nastavku primjene stope protucikličkoga zaštitnog sloja kapitala za Republiku Hrvatsku za treće tromjesečje 2021.

Zbog potrebe za osiguranjem kontinuiteta bankovnoga kreditiranja nefinancijskoga privatnog sektora u okolnostima pogoršanja gospodarskih kretanja izazvanih pandemijom koronavirusa, visina stope protucikličkoga zaštitnog sloja kapitala koja će se primjenjivati u trećem tromjesečju 2021., odnosno od 1. srpnja 2021., zadržava se na razini od 0%. Relevantne informacije u skladu s člancima 119. i 123. Zakona o kreditnim institucijama objavljene su na mrežnim stranicama Hrvatske narodne banke.

HNB će u ulozi nadležnoga makrobonitetnog tijela nastaviti redovito pratiti gospodarska i financijska kretanja te će u području makrobonitetne politike djelovati usklađeno s mjerama monetarne politike i supervizorskim mjerama kako bi olakšao i ubrzao gospodarski oporavak nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Grafikon 1: Referentni pokazatelj visine zaštitnog sloja

Grafikon 2: Specifični pokazatelj relativne zaduženosti i kratkoročni jaz

Grafikon 3: Standardizirani pokazatelj relativne zaduženosti i kratkoročni jaz

 


ARHIVA PRIOPĆENJA