Isplati se znati više o rizicima na financijskom tržištu

Objavljeno: 28.4.2016.
Isplati se znati više o rizicima na financijskom tržištu

Hrvatska narodna banka radi sve što može kako bi pomogla financijskom opismenjavanju mladih, rekao je guverner Vujčić na okruglom stolu "Isplati se znati" održanom 28. travnja 2016. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Istaknuo je da su prošle godine organizirana predavanja za više od 1000 učenika i studenata u prostorijama Hrvatske narodne banke, a da će ih ove godine biti i više. No, to nije dovoljno i potrebno je formalno obrazovanje od najranije dobi, pa je tako napomenuo da se u nekim zemljama financijsko obrazovanje provodi i od predškolske dobi.

Na financijskom tržištu uvijek postoje rizici, rekao je guverner, i financijska nam pismenost omogućava da ih postanemo svjesni. Naglasio je da je istraživanje financijske pismenosti pokazalo i da samo znanje nije dovoljno jer rezultati pokazuju da financijsko znanje nije povezano s ponašanjem.

Guverner se osvrnuo i na zaduženost kućanstava te objasnio da je analiza o ranjivosti stanovnika s obzirom na financijske šokove pokazala da na ranjivost stanovništva najviše utječu promjene u zaposlenosti i promjene tečaja, a najmanje kamatne promjene. Pritom je naglasio i da je stambeno zaduživanje najvažnija financijska odluka koju donosimo u životu te da bismo joj trebali ozbiljno pristupiti i savjetovati se.

Na okruglom stolu, organiziranom u sklopu mjeseca obilježavanja financijske pismenosti, sudjelovali su Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, Boris Jokić, voditelj reforme kurikuluma, Ivana Jakir Bajo, pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka, Darko Tot, predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Slaven Đuroković, član Uprave i partner Ernst&Young d.o.o. i Tomislav Ćorić, docent na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Uvodno izlaganje o važnosti financijskog opismenjavanja za mlade i društvo održala je Marijana Ivanov s Katedre za financije Ekonomskog fakulteta. Prisutne je pozdravio dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Lajoš Žager i Marko Juričić, savjetnik predsjednice za gospodarstvo.

Pretraživanje priopćenja