Financijska edukacija za učenike, studente i nastavnike

Objavljeno: 5.3.2018.
Financijska edukacija za učenike, studente i nastavnike

Na skupu posvećenom financijskom obrazovanju mladih održanom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske 5. ožujka o.g., u povodu obilježavanja Europskog tjedna novca, Hrvatska narodna banka predstavila je svoje aktivnosti u pogledu jačanja ekonomske i financijske pismenosti učenika, studenata i nastavnika, kao i mogućnosti suradnje obrazovnih ustanova i središnje banke na tom području.

Nastavnici su tako imali prigodu doznati da njihovi đaci u HNB-a mogu naučiti tko su akteri financijskog tržišta te koje su to institucije koje ih nadziru, da bi u budućnosti znali kome se valja obratiti za informacije ili pomoć. Također, da ih se upozorava na marketinški pristup kod objavljivanja ponuda namijenjenih svim klijentima, s posebnim osvrtom na ponude za učenike i studente koje se odnose na ugovaranje štednje, otvaranje računa, uzimanje kredita za školarine i troškove studiranja te korištenje paketa za mlade. K tome, skreće im se pažnja na važnost objektivne procjene rizika i nužnost prikupljanja važnih informacija prije donošenja konačne odluke o ugovaranju štednje, kredita, računa, odnosno kupnje proizvoda i usluga.

Kada je  riječ o izlaganjima o djelovanju hrvatske središnje banke, njihova je svrha učenike i studente pobliže upoznati s ciljevima i zadaćama HNB-a te aktualnim izazovima s kojima se HNB u svom radu susreće. U izlaganjima se, primjerice, pojašnjava funkcija novca i uloga središnjih banaka, kao i kanali kojima središnja banka djeluje na kreiranje ili povlačenje primarnog novca, a time i na njegovu cijenu i količinu. K tome, mladi se podučavaju važnosti stabilnosti cijena, osnovnog cilja gotovo svih središnjih banaka svijeta, u funkcioniranju gospodarstava, a upoznaju se i s odrednicama monetarne politike HNB-a. Za ova izlaganja, koja se u HNB-u održavaju već više od 20 godina, učenici, studenti i nastavnici pokazuju veliko zanimanje, što je razvidno i iz činjenice da mnogi nastavnici dolaze svake godine dovodeći nove naraštaje mladih.

HNB je nastavnike upoznao i s mogućnošću održavanja seminara o svim aspektima djelovanja HNB-a upravo za djelatnike obrazovnih ustanova, za što su pokazali veliko zanimanje.

Svoje programe financijske edukacije predstavili su, uz domaćina skupa, i Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska udruga banaka, Zagrebačka burza, Hrvatska gospodarska komora i drugi.