Edukativni programi

Objavljeno: 1.4.2019.
Hrvatska narodna banka organizira niz edukativnih predavanja za grupe osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata o temama iz djelokruga središnje banke.

Znate li što radi hrvatska središnja banka i koja je njezina uloga? Naučite i kako štedjeti, kako se koristiti internetskim bankarstvom ili, pak, kako otvoriti račun u banci. Saznajte koja obilježja štite novčanice kune od krivotvorenja.

Cilj nam je da naša predavanja budu zanimljiva i informativna, s interakcijom između predavača i učenika ili studenata. Stoga se veselimo i vašim pitanjima, prijedlozima, komentarima.

Interes za predavanja i radionice potrebno je iskazati najmanje deset radnih dana prije kako bi se pravodobno rezervirao termin dolaska. Što prije podnesete zahtjev za rezervaciju, to je izglednije da ćete osigurati željeni datum i vrijeme.

 

 

Teme


Uloga i zadaci Hrvatske narodne banke srednjoškolci studenti
Saznajte više o ulozi, ciljevima i zadacima hrvatske središnje banke, o važnosti stabilnosti cijena te o načinu na koji HNB vodi monetarnu politiku.

Monetarna politika HNB-a i okružje u kojemu HNB djeluje srednjoškolci studenti
Saznajte koji je temeljni cilj Hrvatske narodne banke i kako ga ona postiže i održava. Naučite zašto je važna stabilnost cijena i koje ostale ciljeve HNB ima.

Instrumenti monetarne politike HNB-a i upravljanje likvidnošću studenti
Naučite koji su to instrumenti i mjere kojima se hrvatska središnja banka koristi kako bi regulirala kreditnu aktivnost i likvidnost banaka te količinu novca u optjecaju.

Financijska stabilnost studenti
Naučite zašto je financijska stabilnost ključna za održiv gospodarski rast, tko čini financijski sustav zemlje, koje su mjere kojima se ona osigurava i koja je uloga HNB-a u financijskoj stabilnosti Hrvatske.

Nadzor rada kreditnih institucija studenti
Naučite zašto i kako Hrvatska narodna banka nadzire rad kreditnih institucija. Saznajte koja su to posebna pravila kojih se moraju pridržavati sve kreditne institucije, što je supervizija i koji je njezin osnovni cilj.

Saznajte sve o hrvatskom novcu osnovnoškolci
Naučite sve o obilježjima, motivima i zaštitom novčanica kuna i upoznajte biljke i životinje koje se nalaze na kovanicama kuna i lipa.

Upravljanje gotovim novcem srednjoškolci studenti
Saznajte kako Hrvatska narodna banka organizira i osigurava redovitu opskrbu novčanicama i kovanicama na području Republike Hrvatske, na koji se način obavlja zamjena neprikladnih novčanica i kovanica neprikladnih za promet te kako se provodi zaštita autorskih prava u vezi s novčanicama i kovanicama kuna i lipa.

Bezgotovinski platni promet i trendovi na tržištu studenti
Saznajte što je bezgotovinski platni promet, kako je uređen, kako funkcionira i kako se nadzire te tko su pružatelji platnih usluga.

Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma studenti
Saznajte koje su to mjere i radnje koje se poduzimaju da se spriječi korištenje ilegalno stečenog novca ili njegove upotrebe u svrhu financiranja terorizma. Naučite zašto je pranje novca i financiranje terorizma štetno za gospodarstvo i društvo u cjelini.

Sigurnost internetskih i mobilnih plaćanja​​​​​​​ studenti
Doznajte više o zloupotrebi u internetskom i mobilnom bankarstvu te načinima na koje se korisnici mogu od toga zaštititi.

Uvođenje eura u Hrvatskoj – strategija, koristi, troškovi srednjoškolci studenti
Što će za hrvatske građane značiti uvođenje eura? Saznajte koje su koristi od uvođenja eura, a koji su i koliki troškovi koje možemo očekivati.

Zaštita potrošača – institucije i potrošači srednjoškolci studenti
Saznajte što Hrvatska narodna banka poduzima kako bi zaštitila potrošače, kako je regulirana zaštita potrošača korisnika bankovnih i financijskih usluga u RH i koje informacije središnja banka osigurava s ciljem što bolje informiranosti.

Razvoj novca i osnove bankarstva osnovnoškolci
Što je novac i kako je nastao? Koja je uloga središnje banke, a što rade banke? Zašto je dobro štedjeti? Kako funkcionira elektroničko poslovanje? Saznajte odgovore na ta i druga pitanja o novcu i bankarstvu.

Osnovno o bankovnim proizvodima i uslugama srednjoškolci
Saznajte tko kontrolira financijsko tržište u Hrvatskoj, naučite što bi svaki potrošač trebao znati prije ugovaranja računa za plaćanje, štednje ili kredita, a dobit ćete i podsjetnik na sigurnosne preporuke za plaćanje putem interneta i korištenje internetskoga ili mobilnog bankarstva.

Upravljanje osobnim financijama srednjoškolci studenti
Naučit ćete zašto je važno upravljati osobnim financijama, kako osmisliti tablicu osobnog proračuna, kako u tome može pomoći internetsko i mobilno bankarstvo te kako doći do svih potrebnih informacija za donošenje kvalitetnih financijskih odluka.