Financijska edukacija za profesore

Objavljeno: 17.10.2017.
Financijska edukacija za profesore

Hrvatska narodna banka ugostila je 12. listopada 2017. skupinu profesora matematike iz zagrebačkih gimnazija i srednjih škola iz Zagreba u sklopu njihova programa stručnog usavršavanja. Profesorima ovo nije prvi posjet, ali dok su u prethodnoj prigodi željeli dopuniti saznanja o monetarnoj politici koju vodi hrvatska središnja banka, te saznati na koji se način HNB u svojem djelovanju koristi matematičkim modeliranjem, ovog puta bili su zainteresirani za financijsku edukaciju. Edukacija je, rekli su, potrebna njima, ali usvojena znanja žele prenijeti i učenicima. Otvarajući seminar, viceguverner Tomislav Presečan istaknuo je važnost financijske edukacije, uključujući znanja o djelovanju Hrvatske narodne banke, za sve građane, a posebno za nastavnike, koji u svom radu imaju priliku ta znanja prenositi novim generacijama.

Opsežan program seminara pokrivao je razne teme iz nadležnosti Hrvatske narodne banke. Profesori su naučili na koji način središnja banka provodi superviziju kreditnih institucija te koja je uloga HNB-a u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. S pomoću statističkih podataka saznali su i kako se odvija bezgotovinski platni promet u Republici Hrvatskoj te koji su trendovi u bezgotovinskom plaćanju, posebice mobilnom bankarstvu. Također, uz predavanje o optjecaju gotovog novca u Hrvatskoj, bolje su se upoznali s obilježjima novčanica. Profesori su upoznati i s mjerama koje Hrvatska narodna banka poduzima kako bi pojačala svijest o kamatnom riziku, a posebno ih je zanimala Preporuka za ublažavanje kamatnog i kamatno induciranoga kreditnog rizika pri dugoročnom kreditiranju potrošača, kojom se kreditnim institucijama koje pružaju usluge kreditiranja potrošača preporučuje da svoju paletu kreditnih proizvoda prošire kreditima s fiksnom kamatnom stopom, uz minimiziranje popratnih troškova za potrošače.

Na kraju su profesori saznali koje institucije nadziru sudionike financijskog tržišta u Hrvatskoj i koja je uloga Hrvatske narodne banke u zaštiti potrošača. Osim toga, dobili su praktične savjete o bankovnim proizvodima i uslugama te informacije o rizicima koje oni nose.

Brojna pitanja i otvorena rasprava pokazali su da su financijske teme zanimljive svima, a profesori su najavili i ponovni dolazak na dodatnu edukaciju.